Skip to main content

Antropozófus gyógyászat

Antropozófus orvoslás

Az antropozófia kifejezés a görög "antropos" - melynek jelentése: az ember - és "sophia" - jelentése bölcsesség - szavakból tevődik össze.

Ez azt jelenti, hogy a természettel, a kozmosszal és a sorsával kapcsolatban lévő, saját magára ráébredő ember áll a középpontban. Az antropozófus gyógyászatban is.

Integratív orvoslás

Az antropozófus gyógyászat nem alternatív, hanem integratív orvoslás, amely a természettudományos, nyugati orvosláson alapszik, ezt azonban szellemtudományos nézőpontokkal egészíti ki.

A diagnosztikában és terápiában minden olyan módszert, eszközt alkalmaz, mellyel a nyugati orvoslás rendelkezik: orvosi eszközöket, mint a computeres- és mágneses rezonancia-tomográfiát (CT és MRT), műtéteket, vegyi úton előállított, szintetikus gyógyszereket, vagy az intenzív orvoslást.

Ezeken túl azonban olyan nézőpontokat is bevon a gyógyításba, melyeket az ember életútja, lelki és szellemi állapota egyéni színezetűvé es testileg észlelhetővé tesz. Ilyenek például: a test felépítése és a testbeszéd, a tartás, a légzés, a kézfogás milyensége, a mozgás jellegzetességei, az alvási szokások, a meleg és hideg területek eloszlása a test felületén, a ritmusok.

Ezekből a terápiák egész sora ered, amelyeket az antropozófus gyógyászatban alkalmaznak: konvencionális kezelések, mint gyógytorna, kemoterápia, műtétek épp úgy idetartoznak, mint a speciális antropozófus terápiák.