Skip to main content

Antropozófus gyógyászat

Segesdi Márta

Szakterület: zeneterápia

Működés helyszíne
1142 Budapest, Dorozsmai u. 56.

Telefon
06/30-290-3370

E-mail
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bemutatkozás

Mint általában a művészeti tevékenységek, minden zenei megnyilvánulásunk alkalmas arra, hogy közvetítő helyzeténél fogva a fej gondolkodó és a végtagrendszer akarati tevékenysége közt megmutassa azokat a harmóniákat vagy diszharmóniákat, amelyeket a gondolataink és a cselekedeteink közti összhang vagy feszültség kelt gyorsan hullámzó érzésvilágunkban. A zene birodalmai utat nyitnak számunkra a lélek három fő működési területéhez: a dallamformálás elsősorban gondolkodásunkhoz, az egyszerre megszólaló hangok együttes hangzása az érzésvilágunkhoz, a ritmus az akarati életünkhöz. Egyes hangszerek, hangszercsoportok, a különböző hangok, hangközök, hangsorok megszólaltatása, lélegzetvételünk módja, de még hallgatási képességünk is segítségünkre szolgálhat a gyógyulásban.

Mára a zeneterápia számtalan irányzatát világszerte eredményesen alkalmazzák kiegészítő vagy vezető terápiaként egyéni vagy csoportos formában a magzati, ill. újszülött kortól a hospice ellátásig sokféle életkorú, élethelyzetű, testi-lelki szenvedést átélő beteg gyógyítása, támogatása érdekében (önismeret-bővítés, önmagunkhoz, ill. másokhoz való kapcsolódási nehézségek, szorongásos panaszok, alvászavar, stressz, koncentrációs, ill. tanulási nehézségek, részképesség-zavarok, értelmi és testi fogyatékosságok, pszichiátriai betegségek, függőségek, különféle sérüléses vagy degeneratív eredetű idegrendszeri betegségek rehabilitációja, műtéti fájdalomcsillapítás, rákbetegek támogatása stb. esetén).

A zeneterápiás foglalkozáshoz nincs szükség zenei előképzettségre, hangszertudásra vagy kiváló zenei hallásra, szükség van viszont arra, hogy az illetőnek legyen kedve ahhoz, hogy egyszerűen megszólaltatható, természetes anyagokból készült, akusztikus hangszerekkel – dobokkal, ütőfákkal, xilofonokkal, pengetős vagy fúvós hangszerekkel – játsszon, kísérletezzen, improvizáljon, nonverbális párbeszédbe kerüljön a terapeutával. Nem feltétel, de jól kiaknázható lehetőség, ha az illető a terápiás üléseken tudja használni a saját énekhangját is (előfordul, hogy ez egy-egy terápiás folyamat célja). A zeneterápia jól tud kapcsolódni más művészeti terápiákhoz, időnként önállóan, saját keretein belül is használja ezek elemeit (pl. mozgás, képzőművészet, meseírás).

Egy-egy zeneterápiás folyamat általában 12-16 ülésből áll, hetenkénti ülésekkel; az ülések pontos számát és időtartamát (alkalmanként 30-60 perc között) a terápiás cél és a körülmények – a kliens életkora, betegsége, anamnézise, terhelhetősége stb. – függvényében határozzuk meg az első interjú alkalmával, közösen, kiskorú kliens esetén a szülővel együtt, optimális esetben antropozófus orvosi indikációval.

Hogy a zenével gyógyítani lehet, arra 17 évesen ébredtem rá, tapasztalati úton, ének-zene tagozatos gimnazistaként. Ám az 1980-as években zeneterápiát még nem lehetett tanulni: gimnáziumi magyartanár lettem. Húsz éve foglalkozom Waldorf-pedagógiával; a gyerekekkel való mindennapos zenéléssel, improvizálással kapcsolatos tapasztalatok újra fókuszba hozták a zenélésben rejlő terápiás lehetőségeket. Rátaláltam egy képzésre is, így szereztem zeneterapeuta diplomát az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán. Gondolkodásomban és munkámban a képzés pszichoterápiás alapszemléletét és a steineri embertant egymást támogató forrásokként, összehangoltan alkalmazom.

Elképzelhető, hogy némely elérhetőség (telefonszám, e-mail cím)aktualitását veszti, és a kollégák (még)nem jelezték nekünk a változást.
A hibákért, pontatlanságokért nem vállalunk felelősséget, viszont megköszönjük, ha nekünk megírják, így közvetlenül tudomást szerzünk ezekről, és mielőbb ki tudjuk javítani.