Skip to main content

Hírek

| Koronavírus

 A Goetheanum Orvosi Szekciójának 2020. március 3-i közleménye a koronavírusról

Készítette: Georg Soldner, a Goetheanumban működő Szabad Szellemtudományi Főiskola Orvosi Szekciójának helyettes vezetője

A koronavírussal kapcsolatos aktuális híreket és eseményeket nyugalommal és megfontoltsággal kezeljük.

Orvosi szempontból a következőket javasoljuk:

1. Mindenki tud azért tenni, hogy a saját védekezőképességét erősítse, ezért

a. figyeljünk az elegendő alvásra (legalább 6 óra),
b. az alkohol fogyasztást és a dohányzást mellőzzük,
c. szervezetünk hőháztartására gondosan figyeljünk,
d. célszerű derűs időben a déli órákban a szabad ég alatt, a napon tartózkodni, a megfelelő D vitamin termelés elősegítése érdekében,
e. táplálkozzunk egészségesen

2. Aki lázas vagy influenzaszerű tüneteket észlel magán, az lehetőleg maradjon otthon, és mielőtt ismét munkába menne, vizsgáltassa ki magát. Ez nem érvényes minden megfázásra vagy kis meghűlésre, melyek mostanában gyakran előfordulnak.

3. Javasoljuk naponta 10 Globuli WALA Meteoreisen vagy ezzel egyenértékű megelőző szer bevételét, vagy amit a háziorvos javasol.

4. Egy találkozásnál a másik ember üdvözlése most történhet „ázsiai” köszöntéssel is: udvarias meghajlással, egy tiszteletteljes vagy egy barátságos mozdulattal, minden testi kapcsolat nélkül. A tisztes távolság megtartása most ésszerű, persze úgy, hogy a köszöntés még kivitelezhető legyen.

5. Célszerű a gyakori kézmosás és a gyakran használt kilincsek fertőtlenítése. Ez nem jelenti a kéz állandó fertőtlenítését, az alapos kézmosás elegendő.

6. Az orrot eldobható, egyszer használatos zsebkendőbe fújjuk; és papír zsebkendőbe vagy a könyökhajlat ruházatába köhögjünk, tüsszentsünk.

7. Pillanatnyilag egyedi esetekről hallunk, súlyos és életveszélyes esetek ritkán alakulnak ki, és ezek is inkább az idős és idült alapbetegségben szenvedő embereket érintik. Akinek szív- és érrendszeri betegsége vagy cukorbetegsége van, legyen fokozottan elővigyázatos.

8. Megbetegedés esetén jelenlegi ismereteink alapján nem javasolt a láz csillapítása. Ha valaki megbetegszik, gyors elkülönítésre számíthat.

9. Az antropozófus orvoslás gyakorlata szerint léteznek hatékony kezelési módok a fertőzés esetére, de ezek tudományos hatékonyságáról még kevés mondható. Kérdezze meg az orvosát. Célszerű lehet a megfelelő szerek előzetes beszerzése, hogy egy esetleges karantén során már kéznél legyenek.