Skip to main content

Hírek

| Koronavírus

Összefoglaló a koronavírus járvánnyal kapcsolatban

Az AMA képzések több orvosa munkájának eredményeként elkészült egy összefoglaló anyag a jelenlegi járvánnyal kapcsolatban. 

A dokumentumot a jelenleg ismert tudományos bizonyítékokra és klinikai tapasztalatukra alapozva konszenzusosan Deli folyamat során állítottuk össze. Olyan javaslatok is említésre kerülnek, melyek olyan németországi, svájci kórházak kezelési stratégiájában szerepelnek, ahol részben súlyos állapotú betegek is kezelés alatt állnak. Az egészség megőrzéséhez és a jó állapotú betegek otthoni ellátásához kíván segítséget nyújtani.

Figyelmeztetjük az olvasót, hogy ezen dokumentum tartalmát a mindenkori járványügyi rendelkezések igyelembevételével olvassa!

A Kínából, Hubei tartomány fovárosából, Wuhanból 2019 decemberében kirobbant és azóta világméretű járványt okozó SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2) fertőzés a jelen kézirat zárásáig (2020.04.13.) 1 870 076 igazolt megbetegedést okozott és 116 052 életet követelt világszerte (https://coronavirus.jhu.edu/map.html, letöltés: 2020.04.13.17:20).

Az eltelt néhány hónap alapvetően átalakította mindannyiunk életét. A járvány kiváltotta káosz és az ezáltal keletkezett terhek alatt a fejlett egészségüggyel rendelkező országok is megroppantak. Ma még nehezen megjósolható, hogy még milyen további áldozatokkal fog járni mindez.

A társadalom nagy részében – beleértve az egészségügyi ellátó rendszert is – most „koronoia” uralkodik, vagyis a nagyfokú félelem fázisában vagyunk. Ez a krízishelyzetekre jellemző, és hamarosan drasztikusan csökkenni fog. A kérdés, hogy ezt megtapasztalva, megélve, a következtetéseket levonva milyen rendszerszintű korrekciókat fogunk végrehajtani.

Ciklikus szocio-ökonómiai ugrás előtt álltunk az elmúlt években/évtizedekben, és ezzel a járvánnyal valószínűleg eljött egy új szakasz ideje.

Azt kívánjuk magunknak, hogy „megfelelő” mértékű fizikai, szociális és gazdasági krízissel tudjuk az új, „poszt-korona” korszak szintézisét, egészségesen fenntartható állapotát megteremteni. Mint élőlényeké – akik más életformákkal élünk együtt és osztozunk a Földünkön – a járvány hatására meg fog változni a viszonyunk a földi élethez. Tegyünk érte együtt, hogy jó irányba!

 

Az összefoglaló az alábbi képre kattintva tölthető le:

covid osszefoglalo